Most Important Interview Questions for Electronics Engineer

In this tutorial we are going to learn about Most Important Interview Questions for Electronics Engineer

Question1. What is Electronics?

Answer – It is considered to be a branch of physics and electrical engineering.

Questions2. How many types of electronics components?

Answer – The electronics components are two types: 1. Active Components and 2. Passive components.

Question3. What are passive components?

Answer – Passive components are devices which stores energy in the form of voltage or current. Or the components which cannot control the flow of current. For example of passive components are Resistors, Capacitors, Inductors and transformers.

Question4. What are Active components?

Answer – Active elements generate energy in the form of voltage or current. They supply energy to the circuit and they can control the flow of current and also they can provide power gain to the circuit. For example of active components are transistors, triode, vacuum tubes, voltage source and current source.

Question5. What is circuit?

Answer – Circuit can be electrical, electronics, analog, digital, synchronous, asynchronous, etc.

Question6. What is Electrical Circuit?

Answer – A complete electrical network with a closed loop given a return path for current.

Question7. What is Electronics Circuit?

Answer – It is combination of electronics components capable of performing amplification, computation and data transfer.

Question8. How many types of circuit?

Answer – 1. Series circuit and 2. Parallel Circuit

Question9. What is Series circuit?

Answer – In a series circuit, the current through each of the components is the same, and the voltage across the circuit is the sum of the voltage across each components.

Question10. What is parallel circuit?

Answer – In a parallel circuit, the voltage across each of the components is the same and the total current is the sum of the currents through each components.

Question 11. What is closed circuit?

Answer – A closed circuit will allow the flow of electricity between power and ground.

Question12. What is open circuit?

Answer – An open circuit will break the flow of electricity between power and ground.

Question13. What is current?

Answer – Current is the flow of electric charge or continuous and uniform flow of charge around the circuit. According to Ohm’s law , current is given by I = V/R and current is measured in ampere.

Question14. What is alternating current (AC)?

Answer – In AC the direction of electricity flowing throughout the circuit is constantly reversing and AC can be transmitted long distance with some losses.

Question15. What is direct current (DC)?

Answer – In DC the flow of electric charge unidirectional. It can be transmitted over very long distance with negligible losses.

Question16. What is Voltage?

Answer – Voltage is the difference in electric potential between two points. According to Ohm’ s law , voltage is given by V = I*R and it is measured in Volts.

Question17. What is resistance?

Answer – It is the components that is used for opposition to the flow of current. According to Ohm’s law the resistance is given by R = V/I and its measured in OHM.

Question18. What is capacitor?

Answer – Capacitor stores potential energy in an electric field or the amount of electrical energy a capacitor can store is called as capacitance. For capacitance is given by

 C = Q/V and it is measured in farad.

Question19. What is Inductor?

Answer – Inductor temporarily stores the electrical energy in the form of a magnetic field. It consists of a magnetic field.

When the electric current is passed through coil, the magnetic field is produced and store in the coil of copper wires.

Question20. What is transistor?

Answer- It is used to amplify or switch electronic signal and electric power. Its two types NPN and PNP.

Question21. What is diode?

Answer – Diode allow electrical current to pass through them in one direction, A diode has low resistance in one direction and high direction in other direction.

Question22. What is switch?

Answer – It is an electrical component that can ‘make’ or ‘break’ an electrical circuit.

Question23. What is Relay?

Answer – Relay is an electrical operated switch and it is used where a circuit is controlled by a low power signal.

Question24. What is battery?

Answer – Batteries convert chemical energy to electrical energy.

Question25. What is rectifier?

Answer – A rectifier is an electrical device that convert AC to DC is called rectifier.

Leave a Comment